העולם שלנו מתפתח בצעדי ענק והייתה זו רק שאלה של זמן עד שהמחשוב, הרובוטיקה והאוטומציה יגיעו גם לעולם העיצוב הגרפי. תחום הדפוס הדיגיטלי ממשיך לתפוס תאוצה והיום ישנם אין ספור בדי דפוס שמאפשרים לכם לבחור האם ברצונכם להדפיס בהדפסה דיגיטלית או הדפסת אופסט המסורתית. על מנת לעזור לכם הכנו לכם מדריך קצר ליתרונות והחסרונות של כל שיטה, כדי שתוכלו לבחור בשיטה הנכונה ביותר עבורכם.
מכונת הדפוס הומצאה לראשונה בגרמניה במאה ה-15 על ידי יוהאן גוטנברג, ומאז במשך יותר מ-500 שנה אומנם השיטה שוכללה והוחלפו חומרי גלם אך הפרקטיקה נשארה זהה. על מנת להדפיס היה צורך להכין מראש תבנית, גלופה בשפה המקצועית, שתעביר את הצבע, דיו בדרך כלל, אל גבי משטח המסוגל לקלוט אותו, לרוב נייר. שיטת זו נקראת "אופסט" והיא נהוגה עד היום בבתי דפוס רבים בזכות הקלות הרבה בה ניתן להדפיס כמויות גדולות באיכות גבוהה ובעלות נמוכה יחסית להדפסה קטנה. גם כיום כשבתי הדיו משתמשים במכונות מתקדמות עבור הדפסות אופסט, הדבר היקר ביותר בתהליך ההדפסה הוא הכנת הגלופות, בעיקר כאשר מדובר בהדפסה צבעונית הדורשת גלופה נפרדת לכל צבע. אך מהרגע שגלופות אלו מוכנות ניתן בקלות להעביר בהן אלפי דפים בשיטת "סרט רץ" וכך במידה ואינכם בטוחים כמה הזמנות תצטרכו לחתונה, או כמה פיילרים כדאי להכין עבור אירוע קידום מכירות, ההבדל בעלויות בהדפסת 300 יחידות לעומת 600 הוא שולי. הדפסה זו גם מומלצת עבור פרוייקטים גדולים, כגון שלטי חוצות ובאנרים, שכן אין בה סכנה של ירידה בחדות או האיכות עם הגדלת התמונה.
הדפסת האופסט אכן מבטיחה איכות גבוהה למוצר הסופי, אך יש בה גם חיסרון גדול לעומת הדפוס הדיגיטלי – חוסר בגמישות. כפי שנאמר, השלב היקר ביותר בהדפסה מסורתית הוא גם היקר ביותר – הכנת הגלופה. לאחר שהגלופה מוכנה כל שינוי שתרצו לבצע, או כל טעות ולו הכי קטנה שתמצאו ותרצו לתקן, תדרוש הכנת גלופה חדשה אחת ואולי גם יותר מכך בהדפסה צבעונית. בדפוס הדיגיטלי, לעומת זאת, אין עיסוק כלל בהכנה מוקדמת. מכונות הדפוס המקצועיות אשר נמצאות בשימוש בבתי הדפוס מקבלות שדר אלקטרוני מהמחשב ומדפיסות ישירות על גבי המשטח אותו בחרתם. גם כן הבחירה הבסיסית היא כמובן נייר, אך הדפוס הדיגיטלי פותח בפניכם אפשרויות רבות להדפסה נוחה ומהירה על חומרים כגון זכוכית או פרספקט. הדפסה זו הינה יעילה וחסכונית יותר כאשר ברצונכם להדפיס מספר מועט של פריטים, במיוחד אם ברצנוכם לעשות פרסונליזציה למוצר הסופי, כמו לדוגמא תעודות לסיום קורס עם שמות המשתתפים. בשיטת האופסט יהיה על בית הדפוס להכין גלופה נפרדת עבור כל שם, אך בדפוס הדיגיטלי יכול המחשב פשוט לשלוח הוראה פשוטה לכל הדפסה בנפרד מה שיחסוך לכם עלויות ויקצר זמנים.
הדפוס הדיגיטלי עדיין נחשב ברמה המקצועית לאיכותי פחות מדפוס מסורתי, דבר שחשוב לקחת אותו בחשבון כאשר אתם באים לבחור את השיטה המתאימה לכם, אך כדאי גם לזכור כי הטכנולוגיה ממשיכה להשתכלל ולהתקדם ועבור מוצרים רבים כבר כמעט ולא ניתן להבחין בהבדל. רוב בתי הדפוס מציעים היום גם הדפסה דיגיטלית וגם אופסט, והיועצים בבית דפוס מקצועי ידעו להכווין אתכם לבחירה הנכונה עבורכם, כך שתקבלו תוצאה אופטימלית.