רוצים לבנות משהו ולא לקנות אותו
איך ההאקר הפך ל- MAKER
שמעון (סיימון) תמיר
אחת המגמות החברתיות בשנים האחרונות שהתפתחו 'מתחת לראדאר' התקשורתי מתארת אנשים המגדירים עצמם כ- DIY'er. המשמעות המילולית באנגלית: Do It Yourself כלומר האנשים שרוצים לייצר לתקן לתת שירות וליצור באופן עצמאי מוצרים.
תופעה חברתית תרבותית זו צמחה בעיקר הודות לארבעה מאפיינים:
1. התפתחות תרבות ההאקרים המטפחת פעילות עצמאית ברשת על בסיס ידע נרכש ומערכות קיימות.
2. הופעת טכנולוגיית ההדפסה בתלת-ממד המשמשת מתכננים לייצור של אבי טיפוס.
3. נגישות וקלות גדולות למערכות תכנון הנדסיות המאפשרות עבודה מהבית.
4. ירידה במחיר חומרי גלם ותוכנות המרכיבים מוצרים. כל אלה פתחו תחומים חדשים של חדשנות עבור אנשים יצירתיים בעל זיקה לנושא שלא למדו בהכרח הנדסה או עיצוב או תכנון. מה שבעבר הצריך מחלקה של עשרות מהנדסים כדי ליצור אבטיפוס, יכול להיעשות היום על ידי אדם בודד בבית או בסדנה. גישה זו יכולה להיות מתוארת כמו ייצור אישי עבור "שוק של אדם אחד" או בצורה אחרת "תרבות המייקר".
רם בן זאב, ראש המחלקה לשעבר לעיצוב תעשייתי במכון אבני מפרט: "תרבות המייקר מדגישה למידה באמצעות עשייה והתנסות תוך היכרות עם מגוון טכנולוגיות המאפשרות לבצע וליצור מוצרים. העיקרון בוקע מתרבות הסייבר, בה האדם מגיע בעצמו למידע עצום הקיים ברשת ועל ידי למידה בלתי פורמלית, רשתית, תוך כדי טוויית קשרים עם עמיתים ומובילי דעה וידע, מצליח לצבור ידע ספציפי והתמחות בייצור ותכנון. תרבות המייקרים מעודדת יישומים חדשים של טכנולוגיות, וכן חקר של חיבור וערבוב בין תחומים שונים ושיטות עבודה המגיעות מדיסציפלינות שונות לכלל יצירה חדשה. לדוגמא: מוצרים העשויים משילוב של עבודות מתכת, קליגרפיה, יצירת סרטים ותכנות מחשבים".
באוניברסיטאות ומכוני עיצוב בעולם קיימות כבר מספר תוכניות לימוד למייקרים המרכזות במשך שנה תכנית מעשית בהתמחות בייצור ועיצוב מוצרים. תכניות אלה המשתייכות לדיסציפלינת עיצוב תעשייתי מוותרות על הקטע העיוני האקדמי ומאפשרות לתלמידים "ללכלך את הידיים" בסדנאות של עץ, מתכת, פלסטיקה, זכוכית, טכסטיל, קרמיקה וכיו"ב. במקביל לומדים תכנון על התוכנות החשובות בתלת מימד. לאינטראקציה החברתית ושיתוף ידע בסדנאות יש חשיבות עצומה, לא רק בשיתוף פיזי בין המשתתפים אלא גם באמצעות טכנולוגיות רשת, כאשר אתרי אינטרנט וכלי מדיה חברתיים מהווים את בסיס מאגרי הידע וערוץ מרכזי לשיתוף מידע וחילופי רעיונות.