מאת: סיימון תמיר
עיצוב תעשייתי הוא תחום שההשפעה שלו על החיים של כולנו היא מכרעת. מדובר בתחום שמתמקד בתכנון, פיתוח ויצירה של מוצרים הנמצאים בשימוש האדם, לעיתים שימוש מאסיבי. השורשים של העיצוב התעשייתי מתחילים עוד במאה ה-19, כאשר לאחריה הבינו כי מדובר בתורה של ממש. הוגדר מקצוע חדש, מקצוע שבאופן לא מפתיע מתפתח עם השנים, ומושפע בצורה ניכרת משינויים ומחידושים החלים בעולם.
בשנים האחרונות, אנחנו עדים להתפתחות שעשויה לשנות את תחום העיצוב התעשייתי מן הקצה אל הקצה, לשכלל את הליכי הפיתוח עוד יותר וכן את ההתאמה של המוצרים לקהל היעד בסוף הדרך. לפיתוח הזה קוראים מדפסת תלת מימד, כשכבר עכשיו מהווה כלי מרכזי בעבודתם של מעצבים תעשייתיים רבים מכל רחבי העולם.
עיצוב, תלת מימד ומה שביניהם
לא צריך להיות מומחה לעיצוב תעשייתי כדי לדעת שככל שרמת התכנון של מוצר מסוים מוקפדת יותר, וככל שיורדים לפרטים הקטנים ביותר שלו, כך גדלים הסיכויים שההליך יוכתר בהצלחה. מדפסות תלת מימדיות מאפשרות זאת, כאשר באמצעותן ניתן לא רק לתכנן את המוצרים ואת הפריטים השונים, אלא גם להפיק את אבי הטיפוס התלת מימדיים שלהם. המדפסות האלה מאפשרות ירידה לפרטים קטנים מאד ולרמות מרשימות של דיוק, מה שמאפשר לבטא באופן מובהק יותר את חזותו של המעצב התעשייתי.
קצרה היריעה מלפרט כאן באריכות על השיטות המגוונות והטכנולוגיות שמאפשרות לקסם הזה להתבצע. ברמה הכללית, אפשר לטעון שההדפסה נעשית באמצעות תוכנת מודלים תלת מימדית, שמאפשרת ליצור אובייקטים, שכבה אחר שכבה, ולמזג אותן כך שיווצר האובייקט התלת מימדי. נקודה מרכזית היא שהמדפסות השונות נבדלות ביניהן בפרמטרים דוגמת גודל המוצרים שניתן להפיק באמצעותן, החומרים בהם אפשר לעשות שימוש ורמת הפירוט של המוצרים. ככל שהמכונה תהיה מתקדמת יותר, היא תציע פונקציות רבות יותר, אך כמובן שגם תהיה יקרה יותר.
גמישות כמילת המפתח
הליך עיצוב התעשייתי הוא הליך מורכב ועמוס שלבים. כמעט תמיד, נדרש לבצע שינויים או שדרוגים באובייקט המתוכנן, במטרה לשפר את הפונקציונליות של הפריט שמתחיל לרקום עור וגידים, או אפילו את המראה שלו. באמצעות מדפסות תלת מימדיות יכול התהליך כולו להפוך למהיר וליעיל פי כמה. אם יש צורך בשינוי נקודתי, אפשר לעשות זאת דרך התוכנה, ופשוט לבחון את התוצר הסופי מיד לאחר מכן. בדרך זו ניתן לקצר תהליכים, לפשט את משכם ולהוזיל את העלויות.
שינוי הרגלי העבודה
המדפסות התלת מימדיות מחזיקות בפוטנציאל לשנות גם את ארגז הכלים שמחזיק המעצב התעשייתי, ממש כשם שתוכנות עריכת הוידאו או עיבוד התמונה שינו את חוקי המשחק בתחומם. כבר היום, מעצבים תעשייתיים רבים מדווחים על כך שהחליפו את הכלים המסורתיים שעבדו איתם, דוגמת קרטון ביצוע או דיקטים, במדפסת תלת מימדית. זה לא אומר שלא צריך להכיר את הטכניקות המסורתיות, כמובן, אלא שנוספו כלים חדשים בהם יכול המעצב להשתמש, במצבים מסוימים, בהתאם לשיקול דעתו.